Z vključitvijo v projekt  smo sprejeli odločitev, da pozornost namenimo spodbujanju zdravega načina življenja tako pri dijakih kot pri zaposlenih. Dijake bomo navajali, da vzamejo toliko hrane kot jo lahko pojedo. Preko vzgojnih skupin bomo dijake navajali na dosledno ločevanje odpadkov.

Obrazec projekt

 

Projekt
Naziv projekta  Mreža zdravih šol
Časovni okvir/trajanje projekta  Šol. leto 2018/2019
Cilji projekta (kaj želimo doseči splošno glede na vizijo šole in vrednote ter katere konkretne rezultate želimo doseči)

Moto projekta Mreže zdravih šol letošnjega leta je:Duševno zdravje, prehrana, gibanje. Odgovoren odnos do sebe in okolja je tudi  eden od prioritetnih ciljev DIC-a.

Za dosego tega cilja je nujno sodelovanje in povezovanje  Mreže zdravih šol z drugimi projekti v DIC-u in komisije za prehrano. Sodelovanje z:

EKO šolo –skupno sodelovaje pri nekaterih aktivnostih: Eko krog in ekskurzija.

Projektom BITI: priprava publikacij, sodelovanje na dogodkih, multimedijsko pokrivanje dogodkov/dokumentiranje z video vsebinami, povezovanje preko projekta Zero waste Slovenija.

Komisije za prehrano: tematska priprava kulinaričnih dogodkov. Tuje kuhinje:  predstavitev in motivacija dijakov za sodelovanje. Peka palačink, medenjakov in mišk.

Športni dogodki: spodbujanje gibanja.

Oblike evalvacije projekta (kako se bo ugotovilo ali so bili cilji doseženi tako splošni kot konkretni)

-           Merjenje ostankov hrane: koordinira S. Kanduč.

-           Evidentiranje udeležbe na športnem področju. Vzgojitelji: M. Indihar, L. Plesec, T. Strmšek, D. Pintarič in F. Tehovnik.

-           Evidentiranje udeležbe na delavnicah in izobraževanjih.

-           Usposobljenost za posredovanje znanj dijakom.

-          Anketni vprašalniki.

Nosilec projekta in sodelujoči

-           Vodja projekta je Romana Tramšek. Člani tima: T. Strmšek, N. Kuhelj Rožac, Z. Grgič, N.   

        Ahčin, S. Kanduč, B. Erjavec, L. Plesec, M. Indihar, O. Slivnjek, D. Pintarič, B. Rosina, K.

        Čarman in F. Tehovnik.

Ocena vrednosti in financiranje projekta

-           Lastna sredstva iz domskega sklada,

-           sponzorstva in ponudba izobraževanj s strani NIJZ in

-          javljanje na razpise.

-           Organizacija športnih dejavnosti:  vključitev čim večjega števila dijakov v športno - zabavne dejavnosti, udeležbo na krosu in drugih tekaških prireditvah in  ozaveščanje o pomenu gibanja. Potekale bodo naslednje dejavnosti: nogomet, košarka, odbojka, badminton, namizni tenis, šah, strelstvo in vadba v fitnesu. Dejavnosti bodo vodili: M. Indihar, D. Pintarič, L. Plesec, T. Strmšek  in F. Tehovnik.

-           Usposabljanje dijakov za vrstniške mediatorje bodo vodili: L. Plesec, Z. Grgič in T. Strmšek.

-           Na skupnih sestankih predstavnikov za zdravje in prehrano in ob druženju na kulinaričnih dogodkih bomo člani tima motivirali dijake in zbirali ideje za širjenje zdravega načina življenja in vključevanje čim večjega števila dijakov.

-           Ob Dnevu zdrave hrane, 15.10.2018 bomo  merili ostanke hrane. Koordinatorka bo S. Kanduč.

-           O odgovornem odnosu do sebe, prehranjevanja in  hrane bomo ozaveščali na dogodkih: Dan brez bele moke, zmanjševanje uporabe sladkorja in soli.

-           Vsi projekti se bomo povezali ob organizaciji decembrske dobrodelne prireditve.

-           Na Dan brez cigarete, 31.1.2018, bomo ozaveščali dijake o škodljivosti kajenja.

-           Za zdravje zaposlenih bomo skrbeli z možnostjo vadbe v  fitnesu, planinskimi izleti, izobraževanji in vodeno vadbo enkrat tedensko.

-           Svetovalna delavka K. Čarman bo, po metodi 10 Korakov do boljše samopodobe, izvajala delavnice, za dijake 1. letnikov.

-           Za čisto okolico in sobe bomo poskrbeli z organizacijo čistilnih akcij, tudi ob Dnevu zemlje in  generalnim čiščenjem sob.

-           N. Ahčin bo vodila delavnice recikliranja.

-           V decembru bomo organizirali tradicionalno izdelovanje adventnih venčkov. ( R. Tramšek, O. Slivnjek, T. Strmšek, in N. Kuhelj Rožac.

-           Delavnice protistresnih vaj bo vodila N. Kuhelj Rožac.

-           Jogo in vadbo v fitnesu bo koordinirala S. Kanduč.

-           Sodelovali bomo na sejmu Altermed v Celju in Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu.

-           Udeleževali se bomo izobraževanj v okviru projekta Zdrava šola.

-           Ob zaključku akcij, povezanih s preprečevanjem uživanja alkohola, bomo sodelovali pri postavitvi razstave. Organizatorja: O. Slivnjek in M. Indihar.

-           Na Nacionalni konferenci v Zrečah bomo predstavili izdelke in video posnetke iz delovanja Zdrave šole:  O. Slivnjek, D. Pintarič in R. Tramšek.

-           Preko predavanj, delavnic in športnih dogodkov se bomo povezovali z ljubljanskimi dijaškimi domovi.

-           Ogled centra ponovne uporabe in predstavitev dejavnosti bo organizirala R. Tramšek.

-           Predstavnike za zdravje po skupinah bomo vključili v redno spremljanje stanja v domskih kuhinjah: inventarja, čistoče in hladilnika.

-           Zbirali bomo zamaške za dober namen.

-           Praktično usposabljanje dijakov za  osvajanje Temeljnih postopkov oživljanja in Prve pomoči bo izvedel F. Tehovnik.

-           Vključili se bomo v medprojektno sodelovanje ( EKO šola, BITI in  Zdrava šola) v projektu Zero Waste. Sodelovanje z Urošem Macerlom iz Ekokroga: predavanje Živeti dom brez odpadkov bo predvidoma 26.9.2018.

-           Sodelovali bomo s  Fani Čeh. Njeno predavanje o pomenu varovanja in krepitve zdravja  ter možnostih za zaščito pred okužbo z humanimi papiloma virusi bo predvidoma prvi teden v oktobru.

Predstavitev predloga projekta na vzgojiteljskem zboru, 31.8.2018                                                     Predlagateljica: Romana Tramšek, vodja projekta

 

Projekt - BITI

 

Projekt - Divided God

 
Projekt BITI - DIC_KUD_Pozitiv

Projekt je povezan s področjem trajnostnega načina življena in odgovorne potrošnje ter iskanjem kreativnih in inovativnih rešitev za izboljšanje kvalitete življenja in sobivanja v konkretni skupnosti.

VEČ: Obišči spletno stran

projekt_Divided_God_DIC_KUD_Pozitiv

Ali religije prispevajo k toleranci in k reševanju sporov ali jih celo sprožajo? Odgovor na to vprašanje nikakor ni enostranski. V projektu Razdeljeni bog skušamo osvetliti različne plati tega problema skozi raziskavo, ki temelji na izmenjavi mladih.

VEČ: Obišči spletno stran

Na vrh strani

Dijaški dom Ivana Cankarja - URADNA STRAN - Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Za več informacij o piškotkih in kako jih izbrisati kliknite TUKAJ.

  Sprejmem piškotke na tej strani.